I když doma máte myčku, občasnému mytí nádobí se nevyhnete. Jak postupovat při ručním mytí nádobí, abyste zbytečně neplýtvali vodou, saponátem i svou energií?
Chtějte krásně čisté nádobí snadno a rychle
I když doma máte myčku nádobí, občasnému ručnímu mytí se zkrátka nevyhnete. Je to dáno především materiály i typy nádobí. Většina z nás mytí nádobí nemá rádo, přesto se najdou ti, kteří jej myjí s láskou a dávají ručnímu mytí přednost před myčkami. Věděli jste, že se u mytí nádobí dá i relaxovat? Stačí si pustit svou oblíbenou hudbu nebo se při něm věnovat povídání s přáteli a rodinou.
Abyste měli krásně lesklé sklenice, čisté talíře a zářivé hrnce z nerezu, musíte postupovat podle určitých postupů. Hlavním úkolem je vždy důkladné odstranění zbytků jídla a mastnoty. Dále věnujte zvláštní pozornost výběru vhodného čisticího prostředku, který efektivně odstraní špínu a nádobí zanechá krásně lesklé a bez šmouh. Jenže při pravidelném a častém mytí trpí pokožka vašich rukou. V takovém případě doporučujeme volit mycí prostředky, které jsou šetrné k vaší pokožce.
Jak tedy nádobí umýt a zároveň mít krásnou pokožku na rukách? Poradíme, jak správně mýt nádobí, při kterém nepřijdete o svůj drahocenný čas, nevyplýtváte zbytečné množství vody ani mycí prostředky.
Mytí nádobí lze provádět dvěma způsoby
Mýt nádobí můžete dvěma způsoby.
Buďto si napustíte dřez teplou vodou, do které přimícháte potřebné množství mycího prostředku. Nebo zvolíte metodu mytí nádobí pod tekoucí vodou, při které prostředek nanesete přímo na mycí houbičku. Asi je každému jasné, že metoda napuštěného dřezu je šetrnější k životnímu prostředí i vaší peněžence. Ale ne každý je ochotný lovit kusy nádobí ve špinavé vodě. Záleží tedy na vás, který způsob je pro vás nejlepší.
Mytí nádobí s napuštěným dřezem – pro tuto variantu je nejlepší mít dva dřezy. Jeden na mytí nádobí, druhý na oplachování. Na mytí používejte teplou vodu, kolem 40 °C. Na oplachování pak stačí voda studená.
Oba dřezy není nutné plnit po okraj. Záleží na množství nádobí, tj. zhruba do poloviny dřezu. Mycí prostředek doporučujeme přidat až po napuštění vody, aby nedošlo k přílišnému naplnění. Výrobci doporučují 2-3 stříknutí na 5 litrů vody. Odhadem by měl saponát vytvořit přiměřené množství pěny a to v souvislé vrstvě po vodní hladině. Jakmile pěna zmizí a mastnota a nečistoty získají převahu, je čas na výměnu vody.
Postup při mytí nádobí ve dřezu
Ze všeho nejdříve umyjte málo ušpiněné nádobí. Vždy začněte sklenicemi, které získají krásný lesk. Poté umyjte hrnky, talíře, plastové nádobí, dřevěné nádobí, příbory, hrnce a až nakonec pánve.
Jestliže chcete, aby vaše nádobí získalo krásný lesk bez šmouh, pak doporučujeme investovat do kvalitního odkapávače. V něm stojí nádobí v bezpečí ve svislé poloze. Odkapané nádobí není nutné leštit a to ani v případě, že se jedná o sklenky na víno či jiné sklo. Pokud není po ruce odkapávač, pak doporučujeme sklenice položit na suchou a čistou utěrku dnem vzhůru. Sklenice oschnou bez kapky a jejich okraje budou beze skvrn.
U mytí nádobí při napuštěném dřezu se pohybuje množství spotřebované vody kolem 15-40 litrů a to v závislosti na délce mytí a na počtu kusů nádobí. Nevýhodou je nedostatečný pocit hygieny při mytí oplachování.
Mytí pod tekoucí vodou – Mytí nádobí pod tekoucí vodou je nejoblíbenější variantou, pokud už je nutné nádobí v ruce vůbec mýt. Ale v tomto případě se zvyšují náklady na váš finanční rozpočet. Dobu mytí bychom proto měli minimalizovat. Ušetřit můžete tak, že použijete mycí prostředky, které působí i ve studené vodě.
S dávkováním mycích prostředků nakládejte opatrně. Mnozí z nás při tomto postupu mytí nádobí často plýtvají saponáty. Na houbičku stačí dát několik kapek. Pokud houbička přestane pěnit, je nutné prostředek znovu dávkovat.
Postup při mytí nádobí pod tekoucí vodou
I u mytí nádobí pod tekoucí vodou doporučujeme postupovat od nejméně mastných a zašpiněných kusů. To proto, aby houbička zůstala co nejdéle čistá a neplýtvalo se tolik mycím prostředkem. Proto je dobré postupovat podobně, jako u mytí nádobí ve dřezu. Začněte mytím sklenic a ostatního skla, dále postupujte hrnky, talíři, plastovým nádobím, příbory, hrnci a pánvičkami.
U mytí nádobí pod tekoucí vodou se nevyhneme vyšší spotřebě vody, která se pohybuje okol 20-70 litrů. Samozřejmě se tato hodnota odvíjí od času mytí i od počtu kusů nádobí.
Co obě metody kombinovat?
Jestliže vám záleží na životním prostředí i na vaší peněžence, ale zároveň nechcete lovit kusy nádobí ve špinavé vodě, pak je dobré obě metody kombinovat. Umýt nádobí ve větší napuštěné nádobě a opláchnout jej pod tekoucí vodou.
Pokud upřednostňujete mytí pod tekoucí vodou, ale chcete se také vyhnout vysokým účtům, pak doporučujeme do misky nalít vodu a v ní rozmíchat mycí prostředek tak, aby se vytvořila hustá pěna. Houbičkou aplikujte roztok na nádobí a umyjte jej. Nádobí stačí nakonec opláchnout pod tekoucí vodou a nechat okapat v odkapávači ve svislé poloze.
U mytí nádobí v kombinovaném způsobu se pohybuje spotřeba vody kolem 20-50 litry, podle počtu kusů nádobí.
Volte správný typ mycího prostředku
Aby vaše nádobí bylo hygienicky čisté a krásně lesklé, ale vaše ruce netrpěly, je nutné zvolit správný mycí prostředek. V dnešní době je na trhu velké množství mycích prostředků, které jsou šetrné k vašim rukám.
V redakci se nám po dlouhodobém mytí nádobí v ruce jednoznačně osvědčil Jar Sensitive tekutý blüte na nádobí Aloe Vera & Pink Jasmin 900 ml. Pro šetrné mytí nádobí k životnímu prostředí doporučujeme použít mycí gel Planet Pure Bio prostředek na mytí nádobí hypoalergenní 510 ml. Jde o šetrný mycí prostředek na mytí nádobí, který je navíc hypoalergenní. Šetrný k vašim rukám bude mycí prostředek Jar Sensitive prostředek na mytí nádobí Chamomile & Vitamín E 900 ml.
Všechny tyto mycí prostředky jsou kvalitní a déle vydrží. V konečném důsledku vyjdou levněji, než běžné saponáty. Pokud potřebujete mycí prostředek určený pro silně znečištěné nádobí, doporučujeme použít Sonett prostředek na nádobí Měsíček 1 l, který je rovněž šetrný k pokožce vašich rukou.
Dodržujte tato pravidla při mytí nádobí
Všeobecně platí jeden postup, jak nádobí připravit na mytí:
- Nepodceňte přípravu – Odstraňte z nádobí zbytky jídla. Použijte k tomu gumovou stěrku či papírovou utěrku. U přilepených potravin doporučujeme nádobí před mytí namočit a přidat kapku mycího prostředku. Pro zašpiněné hrnce a pánvičky je dobré přidat jedlou sodu, která nádobí dodá krásný lesk, zvláště pak nerezovému.
- Nastavte teplotu vody a připravte mycí prostředek – U mycího prostředku si přečtěte doporučené dávkování. Zvláště koncentrované saponáty vyžadují menší dávkování. Do dřezu naskládejte několik kusů nádobí najednou. Tím dojde k namáčení, zatímco budete pracovat na mytí.
- Důkladné mytí – Jak už jsme zmínili na začátku tohoto článku, vždy postupujte od lehce zašpiněného nádobí, jako je sklo a hrnky. Pak přijdou na řadu talíře a příbory. A nakonec hrnce a pánvičky. Obecně platí, že nádobí se snadno myje, když jej při drhnutí necháte pod vodou.
- Pozor na manipulaci s ostrým nádobím – především nože, sekáčky, nůžky na maso a jiné ostré předměty vyžadují opatrnost! Nikdy je nevkládejte do dřezu. Místo toho jeden po druhém umyjte a ihned utřete a uložte na své místo.
- Nádobí nezapomeňte opláchnout – po mycím procesu každý kus nádobí nezapomeňte opláchnout pod proudem studené vody, nebo vložením do čisté – stačí studené vody. Nezapomeňte opláchnout vnitřek šálků, misek a skleněného nádobí.
- Správné sušení nakonec – samovolné sušení na vzduchu je mnohem jednodušší, než utírání utěrkou. Utírání je užitečné v případě, kdy potřebujete vyleštit sklo či příbory. Ujistěte se, že je utěrka čistá a suchá. Papírové utěrky poslouží na sušení hrnců a pánví, zvláště tehdy, pokud vykazují stopy mastnoty.
- Dokonale čistá kuchyň – nádobí je umyté tehdy, pokud je kuchyňská linka hezky čistá. Po umytí nádobí proto otřete pracovní desku, umyjte a opláchněte dřez, usušte a ukliďte odkapávač na nádobí. Utěrky i houbičky nezapomeňte nechat osušit na vzduchu nebo ihned vyprat v pračce.
TIP na profesionální přípravky pro čištění v kuchyni
Přípravek Cleamen 210 gastron 1 l odstraňuje nečistoty a mastnotu ze všech druhů povrchů v kuchyni včetně nerezových a laminátových povrchů. Má silný odmašťovací efekt, takže s ním vyčistíte i digestoře.
Připáleniny na sporáku nebo troubě odstraníte přípravkem Cleamen 240 na trouby a grily 1,1 kg.
- Přípravek můžete aplikovat při silném znečištění neředěný nebo v případě běžného znečištění jej zřeďte dle návodu na etiketě.
- Naneste přípravek Cleamen 210 gastron 1 l ze vzdálenosti asi 20 cm na čištěný povrch. Můžete použít i zpěňovač, který z tekutého prostředku vytvoří pěnu, která na povrchu působí delší dobu a nestéká ze svislých ploch.
- Nechte chvíli působit.
- Poté setřete rozpuštěné nečistoty mikrovláknovou utěrkou.
- Na houževnaté nečistoty a mastnotu můžete použít kartáček nebo čistící ruční pad (abrazivní horní vrstva mycích houbiček na nádobí).
- Povrch omyjte čistou vodou.