Víte, jak takovou domácí pekárnu vybrat nebo jak ji vyčistit tak, aby nedošlo k jejímu poškození a byla stále zcela funkční? Pokud potřebujete poradit, v našem článku pomoc zaručeně naleznete. Máte rádi vůni čerstvě upečeného chleba, která se line kuchyní? S domácí pekárnou si upečete chléb podle vašich chutí a ušetříte ne zrovna malé finanční částky. Můžete s nimi upéci nejen chleba dle libosti, některé umí dokonce zpracovat vláčné těsto na pizzu, připravit džem nebo jogurty, některými zas můžete i pasterizovat.
Jak vyčistit domácí pekárnu?
- Přístroj nejprve odpojte z elektrické sítě.
- Nechte jej důkladně vychladnout.
- Nepoužívejte agresivní prostředky, drátěnky, rozpouštědla apod.
- Dbejte na to, abyste nepoškodili povrch ostrými a kovovými předměty. To platí zejména u teflonové pečící formy.
- U té keramické dejte při čištění pozor, je křehká a snadno by se mohlo stát, že byste ji znehodnotili.
- K seškrábání těsta skvěle poslouží dřevěná špachtle.
- Vyjměte z pekárny pečící formu i hnětací háky/lopatky. Pokud nejdou hnětací háky vyndat z hřídele, naplňte formu horkou vodou a nechte 1 hodinu odmočit a poté háky sejměte.
- Vše vložte do vodní lázně s jarovou vodou a nechte odmáčet alespoň 1/2 hodiny. Čištění vám půjde snadněji. Můžete si pomoci houbičkou na mytí nádobí nebo utěrkou.
- Po uplynutí 1/2 hodiny (po odmáčení) je umyjte a dobře opláchněte v čisté vodě.
- Vysaďte dvířka pekárny a umyjte je běžným prostředkem určeným k mytí nádobí.
- Nyní opatrně odstraňte drobky a zbytky těsta ze stěn pekárny. Nezapomínejte ani na zbytky těsta za topným tělesem umístěném na spodku pečící komory.
- K dalšímu kroku budeme potřebovat vysavač s úzkým štěrbinovým nástavcem. Tím vysajte škvírky pekárny od zbytků těsta a mouky, nezapomeňte na prostor u topného tělesa.
- Stěny zbavené všech připečenin umyjte vlhkou houbičkou s pár kapkami běžného prostředku na mytí nádobí. Dbejte na to, aby z ní nekapala voda!
- Vnější povrch pekárny otřete vlhkou utěrkou.
- Po čištění nechte všechny části domácí pekárny zcela uschnout.
Podle čeho vybírat domácí pekárnu?
U výběru domácí pekárny se řiďte primárně vašimi požadavky na spotřebič.
Ujasněte si, jak velkou pekárnu potřebujete. Pro dvě osoby postačí pekárna s objemem nádoby na 700 až 800 gramů těsta, pro čtyřčlennou rodinu pak vybírejte ty s objemem od 1400 až 1800 gramů.
U pečících forem domácích pekáren je slitinová nádoba opatřená tenkým nástřikem, podle které pak rozlišujeme její povrch.
Teflonová forma
Nejsnadnější na údržbu je právě teflonová forma. Chleba z ní jde dobře vyklopit. Musíte si však dát pozor na poškrábání teflonu. Drobné oděrky v něm vzniknou i při častém používání například semínek v těstě. Výhodou teflonové formy je pak poměrně nízká pořizovací cena a vysoká vodoodpudivost.
Keramická forma
Mezi hlavní přednosti keramických forem patří vysoká odolnost proti mechanickému poškození formy. Je však křehká a vyžaduje jemnější zacházení. Je sice dražší než teflonová ale zaručuje zdravotní nezávadnost a dlouhou životnost.
Nerezová forma
Forma, která má nejširší možnost využití. Je téměř nezničitelná, takže nehrozí žádné poškrábání semínky v těstě. Výhodou je i možnost vyměnit poháněcí hřídele a těsnění.
Jak už to ale bývá, má i své mínusy. I při vymazání formy dochází k připékání těsta.
Při výběru si ujasněte i to, zdali v ní budete péci výhradně jen chleba nebo připravovat i různé typy dalších těst. Na našem trhu jsou ty určené pouze k pečení chleba, kde si dopodrobna zvolíte pečící postup, hnětení, i zvolit, jaký typ střídky či kůrky zvolit.
Další jsou ty univerzální, ve kterých upečete i dortový korpus nebo uvařit marmeládu, džemy či pasterizovat různé pokrmy.