Jak vyčistit domácí pekárnu?

Víte, jak takovou domácí pekárnu vybrat nebo jak ji vyčistit tak, aby nedošlo k jejímu poškození a byla stále zcela funkční? Pokud potřebujete poradit, v našem článku pomoc zaručeně naleznete. Máte rádi vůni čerstvě upečeného chleba, která se line kuchyní? S domácí pekárnou si upečete chléb podle vašich chutí a ušetříte ne zrovna malé finanční částky. Můžete s nimi upéci nejen chleba dle libosti, některé umí dokonce zpracovat vláčné těsto na pizzu, připravit džem nebo jogurty, některými zas můžete i pasterizovat.

Jak vyčistit domácí pekárnu?
Jak vyčistit domácí pekárnu?
Pavel Ševela / CC BY-SA

Jak vyčistit domácí pekárnu?

  1. Přístroj nejprve odpojte z elektrické sítě.
  2. Nechte jej důkladně vychladnout.
  3. Nepoužívejte agresivní prostředky, drátěnky, rozpouštědla apod.
  4. Dbejte na to, abyste nepoškodili povrch ostrými a kovovými předměty. To platí zejména u teflonové pečící formy.
  5. U té keramické dejte při čištění pozor, je křehká a snadno by se mohlo stát, že byste ji znehodnotili.
  6. K seškrábání těsta skvěle poslouží dřevěná špachtle.
  7. Vyjměte z pekárny pečící formu i hnětací háky/lopatky. Pokud nejdou hnětací háky vyndat z hřídele, naplňte formu horkou vodou a nechte 1 hodinu odmočit a poté háky sejměte.
  8. Vše vložte do vodní lázně s jarovou vodou a nechte odmáčet alespoň 1/2 hodiny. Čištění vám půjde snadněji. Můžete si pomoci houbičkou na mytí nádobí nebo utěrkou.
  9. Po uplynutí 1/2 hodiny (po odmáčení) je umyjte a dobře opláchněte v čisté vodě.
  10. Vysaďte dvířka pekárny a umyjte je běžným prostředkem určeným k mytí nádobí.
  11. Nyní opatrně odstraňte drobky a zbytky těsta ze stěn pekárny. Nezapomínejte ani na zbytky těsta za topným tělesem umístěném na spodku pečící komory.
  12. K dalšímu kroku budeme potřebovat vysavač s úzkým štěrbinovým nástavcem. Tím vysajte škvírky pekárny od zbytků těsta a mouky, nezapomeňte na prostor u topného tělesa.
  13. Stěny zbavené všech připečenin umyjte vlhkou houbičkou s pár kapkami běžného prostředku na mytí nádobí. Dbejte na to, aby z ní nekapala voda!
  14. Vnější povrch pekárny otřete vlhkou utěrkou.
  15. Po čištění nechte všechny části domácí pekárny zcela uschnout.

Podle čeho vybírat domácí pekárnu?

U výběru domácí pekárny se řiďte primárně vašimi požadavky na spotřebič.

Ujasněte si, jak velkou pekárnu potřebujete. Pro dvě osoby postačí pekárna s objemem nádoby na 700 až 800 gramů těsta, pro čtyřčlennou rodinu pak vybírejte ty s objemem od 1400 až 1800 gramů.

U pečících forem domácích pekáren je slitinová nádoba opatřená tenkým nástřikem, podle které pak rozlišujeme její povrch.

Doporučuji českou řadu čistících prostředků CLEAMEN

Prohlédněte si čistící prostředky Cleamen, určené pro všechny druhy povrchů v domácnosti.

Teflonová forma

Nejsnadnější na údržbu je právě teflonová forma. Chleba z ní jde dobře vyklopit. Musíte si však dát pozor na poškrábání teflonu. Drobné oděrky v něm vzniknou i při častém používání například semínek v těstě. Výhodou teflonové formy je pak poměrně nízká pořizovací cena a vysoká vodoodpudivost.

Keramická forma

Mezi hlavní přednosti keramických forem patří vysoká odolnost proti mechanickému poškození formy. Je však křehká a vyžaduje jemnější zacházení. Je sice dražší než teflonová ale zaručuje zdravotní nezávadnost a dlouhou životnost.

Nerezová forma

Forma, která má nejširší možnost využití. Je téměř nezničitelná, takže nehrozí žádné poškrábání semínky v těstě. Výhodou je i možnost vyměnit poháněcí hřídele a těsnění.

Jak už to ale bývá, má i své mínusy. I při vymazání formy dochází k připékání těsta.

Při výběru si ujasněte i to, zdali v ní budete péci výhradně jen chleba nebo připravovat i různé typy dalších těst. Na našem trhu jsou ty určené pouze k pečení chleba, kde si dopodrobna zvolíte pečící postup, hnětení, i zvolit, jaký typ střídky či kůrky zvolit.

Další jsou ty univerzální, ve kterých upečete i dortový korpus nebo uvařit marmeládu, džemy či pasterizovat různé pokrmy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru