Před námi je téměř celé léto, období prázdnin, dovolených a samozřejmě grilování, bez něhož si spousta z nás ani léto nedokáže představit. Spousta lidí však mění klasické grily za lávové grilovací kameny. Vypadají pěkně, grilování na nich je zdravější, neboť brání usazování škodlivých látek, které se během grilování na roštu vytvářejí a jejich údržba a čištění je snadnější, než je tomu u grilovacích mřížek. Víte jak grilovací kameny vyčistit efektivně a bez poškození? Není to totiž žádná věda ale pár zásad byste dodržet měli.
Co si pod pojmem grilovacího kamene představíte?
Grilovací kámen je vyrobený ze sloučenin lávy a leštěné žuly a jeho tloušťka je většinou 5 cm. Oproti standardním grilům je manipulace s ním mnohem jednodušší, což platí i o jeho čištění. Skrývá ale mnoho dalších výhod.
Jaké to jsou?
- Grilování je chutné a šťavnaté.
- Zdraví- grilujete bez přepáleného tuku.
- Připravované pokrmy jsou rovnoměrně připečené.
- Při grilování nevznikají žádné karcinogenní látky.
První čištění
Grilovací kámen vyčistěte už při první použitím. Zbavíte ho tak všech nečistot a prachu, který na něm mohl ulpět.
- Grilovací kámen nejprve polijte vroucí vodou, můžete použít rovnou vodu z rychlovarné konvice.
- V misce si smíchejte půl balíčku jedlé sody a 3 polévkové lžíce vody.
- Vzniklou směs naneste na mycí houbičku a celý povrch kamene vyčistěte.
- Po umytí ho opláchněte horkou vodou a utřete do sucha.
- Mějte na paměti, že kámen by měl být před každým grilováním dokonale suchý.
Pokud chcete, aby vám grilovací kámen sloužil mnoho sezón, je dobré ho čistit už během grilování. To znamená, že pokud se na kameni během grilování vytvoří připečenina, seškrábněte ji nejlépe celonerezovou špachtlí a otřete čistou utěrkou. Tím si později ušetříte nemálo času.
Celkové čištění po skončení grilování
Grilování je za vámi, užili jste si večer s rodinou nebo přáteli, pochutnali jste si na dobrém jídle… Nyní vám však nastává jeho méně zábavná, za to ale neodkladná část, celkové čištění.
Pamatujte si, že před úplným čištěním musí kámen zcela vychladnout.
- Vychladlý kámen polijte vroucí vodou.
- Větší připáleniny seškrábněte špachtlí.
- Naneste na povrch kamene buď kašičku z jedlé sody, kterou připravíte podle návodu výše nebo zakupte přípravek určený k čištění kamene. Vyvarujte se použití různých saponátů nebo chemických čistidel.
- Pomocí nerezové drátěnky nebo kartáče z přírodních kokosových vláken odstraňte zbytky připečenin. Jedlá soda by si spolu s kartáčem měli se zbytkem velice dobře poradit. Pokud to však nestačí, můžete postup opakovat.
- Po vyčištění kámen důkladně opláchněte horkou vodou a utřete do sucha. Grilovací kámen raději neuskladňujte mokrý nebo vlhký.
Přípravky určené k čištění grilovacího kamene
Method čistič na granit a kámen sprej 350 ml
- Šetrný čistič na kamenné povrchy.
- Neobsahuje kyseliny, tudíž nenarušuje povrch.
- Cena se pohybuje kolem 125 Kč.
Wolfberry Kartáč z kokosových vláken velký
- Ekologická alternativa klasické drátěnky.
- Účinný ale zároveň šetrný k povrchům.
- Cena se pohybuje kolem 50 Kč.
Sada na čištění grilovacího kamene
- Kompletní sada k čištění grilovacího kamene.
- Obsahuje špachtli, jedlou sodu, 2x nerezovou drátěnku a kartáč z přírodních kokosových vláken.
- Cena je kolem 270 Kč.
S tímto návodem a pomůckami už bude čištění hračka.
Čištění připálenin z trouby, grilu, sporáku, digestoře nebo krbového skla speciálním přípravkem
- Naneste přípravek Cleamen 240 na trouby a grily 1,1 kg pomocí rozprašovače na připáleninu.
- Přípravek můžete nanášet na studený povrch, pokud chcete čištění urychlit, můžete povrch nahřát na 40 °C.
- Nechte působit 5 až 15 minut.
- Poté přípravek s rozpuštěnými připáleninami setřete utěrkou a povrch omyjte čistou vodou.
- Vytřete povrch do sucha.
- V případě houževnatých připálenin můžete k jejich odstranění použít kartáček nebo abrazivní vrstvu houbičky na nádobí.
- Na gril vyzkoušejte například Spontex Grillmax ploché drátěnky 7 ks. Na ostatní povrchy zkuste Spontex Magic Hallo čistící poduška z jemné ocelové vlny se saponátem.