Hrnec na pomalé vaření je moderní elektrický přístroj, který si pomalu, ale jistě nachází své stálé místo v mnoha kuchyních. Ptáte se proč? Nabízí totiž celou řadu výhod.
Proč používat hrnec na pomalé vaření?
Vaření probíhá za nízkých teplot, pokrmy se připravují déle a jednotlivé přísady tak mají větší možnost propojit svoje chutě. Hotové pokrmy tak mají intenzivnější a plnější chuť. Při vaření na připravované pokrmy nemusíte dohlížet, ani je nemusíte míchat. Díky tomu, že nedochází k přepalování tuků, jsou pokrmy mnohem zdravější a jednotlivé suroviny si zachovávají tělu prospěšné živiny.
Co dělat, když se hrnec připálí?
Stát se to může i sebelepší hospodyňce. Jak tedy postupovat při čištění hrnce pro pomalé vaření?
- Pro vnitřní nádobu i víko se dají použít běžně dostupné prostředky určené pro mytí nádobí.
- Nevhodné jsou přípravky abrazivního charakteru.
- Zbytky jídla snadno odstraníte gumovou špachtlí.
- Pokud se v kameninové nádobě vytvářejí mapy od vody, na ty platí ocet.
- Ostatní části nádoby postačí otřít vlhkým hadříkem. Nejprve však musíte hrnec odpojit ze zásuvky.
- Mezi osvědčené metody, které platí na připáleniny, patří odmočení. Do nádoby vlijte saponát a horkou vodu a nechte několik hodin odstát. Pak postačí použít houbičku.
- Na mastnotu platí odmašťovače. Pořídit si můžete přípravky klasické, ekologické, antibakteriální nebo bez obsahu chlóru.
Prostředky našich babiček
Nechcete-li používat chemické prostředky, můžete vyzkoušet osvědčené metody, které používaly již naše babičky.
1. Směs octa a jedlé sody
- Hrnec na pomalé vaření naplňte vodou těsně nad místo, kde se nacházejí zbytky jídla.
- Na objem 3 litry vody přidejte 0,5 šálku bílého octa a stejné množství jedlé sody.
- Směs zakryjte a hrnec nastavte na nejnižší možný stupeň ohřevu, na jednu až tři hodiny.
- Následně směs vylijte, vnitřní část hrnce nechte vychladnout a umyjte teplou vodou s jarem.
2. Sůl a voda
Tyto dvě suroviny má doma každá hospodyňka. Sůl se může jevit jako zdánlivě obyčejná surovina, dokáže však zázraky.
Jak na to? Na jeden litr vody přidejte 1 kilogram soli.
- Do připáleného hrnce vlijte tolik vody, aby byly všechny připáleniny ponořené.
- Přiveďte vodu k varu.
- Přisypte potřebné množství soli. Dodržujte poměr 1:1.
- Po rozpuštění soli nechte hrnec odstát, ideálně přes noc.
- Následně omyjte v jarové vodě, pomocí hadříku.
3. Kyselina citronová
Vzhledem k tomu, že je agresivní, není dobré ji používat na smaltované nádobí.
- Hrnec naplňte vodou tak, aby byly všechny nečistoty ponořené.
- Vsypte kyselinu citronovou, podle množství vody.
- Směs přiveďte k varu a vařte asi 15 minut.
- Nechejte odstát.
- Následně omyjte klasickým způsobem.
POZOR na drátěnku
Drátěnka nebo hrubá houbička může některé povrchy velmi snadno poškodit. Chcete-li předejít škrábancům, které by mohly na povrchu nádoby způsobit, je potřeba zohlednit dané druhy materiálů, ze kterých je nádoba vyrobená. Pořídit si můžete takové kousky, které jsou určené pro citlivé povrchy.
Tip na závěr: Než začnete používat jakékoli přípravky, přečtěte si instrukce od výrobce. V nich naleznete jasné pokyny, jakým způsobem hrnec mýt, co je na jeho hygienu účinné a co by mu mohlo uškodit.
TIP na profesionální přípravky pro čištění v kuchyni
Přípravek Cleamen 210 gastron 1 l odstraňuje nečistoty a mastnotu ze všech druhů povrchů v kuchyni včetně nerezových a laminátových povrchů. Má silný odmašťovací efekt, takže s ním vyčistíte i digestoře.
Připáleniny na sporáku nebo troubě odstraníte přípravkem Cleamen 240 na trouby a grily 1,1 kg.
- Přípravek můžete aplikovat při silném znečištění neředěný nebo v případě běžného znečištění jej zřeďte dle návodu na etiketě.
- Naneste přípravek Cleamen 210 gastron 1 l ze vzdálenosti asi 20 cm na čištěný povrch. Můžete použít i zpěňovač, který z tekutého prostředku vytvoří pěnu, která na povrchu působí delší dobu a nestéká ze svislých ploch.
- Nechte chvíli působit.
- Poté setřete rozpuštěné nečistoty mikrovláknovou utěrkou.
- Na houževnaté nečistoty a mastnotu můžete použít kartáček nebo čistící ruční pad (abrazivní horní vrstva mycích houbiček na nádobí).
- Povrch omyjte čistou vodou.