Sendvičovače i vaflovače patří mezi oblíbené domácí spotřebiče. Rychle a snadno jimi připravíte chutnou večeři, svačinu nebo snídani. Aby vám ale ten váš dlouho a dobře sloužil, je potřeba vědět jak ho správně čistit aby nedošlo například k poškození povrchu a zároveň ho efektivně a rychle vyčistit od připečenin.
Jak vyčistit sendvičovač nebo vaflovač?
Propečený sýr, uzenina nebo kečup připečený na povrchu sendvičovače. To asi sami dobře znáte. Dnes vám poradíme, jak ho rychle a efektivně vyčistit.
- Přístroj odpojte z elektrické sítě.
- Nechte pečící plochy důkladně vychladnout.
- Přístroj při čištění nikdy neponořujte do vody!
- Na linku či stůl si rozprostřete staré noviny. Drobky budou na nich a vy tak nebudete muset uklízet navíc kuchyňskou plochu.
- Odstraňte ze sendvičovače veškeré volné drobečky.
- Pokud jsou drobky připečené k povrchu, lze je opatrně seškrábat dřevěnou špachtlí. K tomuto účelu skvěle poslouží i čínská hůlka nebo špejle, kterou omotáte kouskem papírové utěrky.
- Čištění vyjímatelných pečících ploch/desek:
- Pokud je sendvičovač opatřen vyjímatelnými pečícími plochami, vyjměte je a vysypte drobky do koše.
- Poté pečící plochy umyjte v teplé vodě se saponátovým přípravkem na mytí nádobí.
- Na připáleniny můžete použít houbičku nebo měkký kartáček.
- Po umytí dobře osušte například kuchyňskou papírovou utěrkou a vraťte je na své místo.
- Vyjímatelné plochy se dají umýt i v myčce na nádobí. To ale platí pouze pro méně znečištěné a zapečené desky.
- Čištění pevně zabudovaných pečících ploch/desek:
- Vytřete pečící plochy navlhčenou utěrkou s pár kapkami saponátu na mytí nádobí.
- Na čištění připečenin můžete použít houbičku nebo měkký zubní kartáček. Drobky vám s jeho pomocí půjdou dostat lépe ze záhybů.
- Po vyčištění vytřete navlhčenou utěrkou a nakonec do sucha vytřete například papírovou kuchyňskou utěrkou.
- Pokud je sendvičovač silně připálený, mnohým se osvědčil postup, kdy ho nejdříve necháte zahřívat po dobu 20 sekund. Poté, ještě než sendvičovač vychladne, připáleniny setřete kuchyňskou utěrkou.
- Vždy po odstranění drobečků i připálenin nakonec otřete vnitřek sendvičovače měkkým, vlhkým hadříkem abyste povrch zbavili čistícího prostředku. Nakonec vždy vytřete do sucha kuchyňskou papírovou utěrkou.
- Vnější povrch sendvičovače otřete navlhčenou utěrkou a poté do sucha papírovou utěrkou.
- Po čištění potřete pečící plochy tenkou vrstvou stolního oleje.
Jednou za měsíc pak milovníci zapečených dobrot doporučují následující čištění:
Čištění sendvičovače octem nebo citronem
- Přístroj nechte nahřívat po dobu 20 sekund.
- Sendvičovač vypněte a vypojte ho z elektrické sítě.
- Postříkejte pomocí roprašovače pečící plochy octem nebo kyselinou citronovou (rozpusťte sypkou kyselinu citronovou ze sáčku ve vodě).
- Sendvičovač zavřete a počkejte 5 až 10 minut, dokud zcela nevychladne.
- Přístroj po uplynutí této doby otevřete a vytřete navlhčenou utěrkou a poté do sucha pomocí papírových utěrek.
Tipy jak předcházet připáleninám na pečící ploše
- Před samotným zapékáním dávejte pozor, aby sýr nepřečníval po okrajích chleba, zabere vám to sice o něco delší přípravu, ale usnadní vám to práci při čištění.
- Připáleniny setřete ještě za tepla. Půjde to daleko snadněji než když zaschnou.
- Sendviče můžete zapékat i s vloženými pruhy pečícího papíru.
- Po každém použití přístroje ho otřete vlhkým hadříkem.
- Nikdy nepoužívejte k odstranění připálenin ostré, kovové předměty, nejenže povrch poškodíte ale bude daleko obtížnější ho následně čistit, protože se nečistoty budou usazovat v rýhách a škrábancích.